Veel jongeren vinden het best lastig; oefenen voor het theorie rijexamen. In België mag je vanaf 17 jaar deelnemen aan het theorie examen; een moment waar veel jongeren naar toe leven. Het is hartstikke mooi om rijles te krijgen van een begeleider (meestal één van je ouders), maar het theorie examen, dat is echt iets wat je zelf zult moeten bereiken. Sterker, veel ouders -die vaak al jaren in het bezit zijn van een rijbewijs- hebben zelf allang niet meer de juiste verkeerskennis paraat. Je zult zien dat tijdens het oefenen jij je ouders waarschijnlijk in zult halen op het gebied van verkeersborden-kennis!

Rijschool of begeleiders?

In Nederland is het niet toegestaan dat ouders rijles geven, daar ontvang je altijd rijles van een professioneel rijinstructeur, iets wat niet voor niets is. De rijinstructeur heeft de feitenkennis en verkeerskennis altijd actueel paraat, wat extra ondersteuning biedt aan het theorie examen. Ook in België kun je kiezen voor de rijschool. In dat geval ontvang je na slagen een voorlopig rijbewijs met een duur van 18 maanden. Ontvang je rijles van een begeleider, dan is het voorlopig rijbewijs 36 maanden van duur.

Vanaf 18 jaar is het mogelijk om een praktijkrijexamen af te leggen.

Online theorie oefenen

Een van de meest effectieve én gemakkelijke manieren om te oefenen voor het theorie examen is online. Een online rijbewijs halen kan natuurlijk niet, maar je kunt wel overal en altijd oefenen voor je theorie; want die smartphone hebben 9 van de 10 jongeren altijd op zak! Heb je een tussenuur op school, of een ander saai moment? Pak je smartphone en log in op jouw account. Doe je dit enkele malen per week meerdere weken achter elkaar, dan zul je zien dat je met sprongen vooruit gaat. Kom maar op met die 50 vragen!

Aanmelden voor het theorie examen

Zodra je denkt klaar te zijn voor het behalen van theoretische rijbewijs, kun je naar een van de vele examencentra gaan die België rijk is. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken normaliter. De kosten bedragen slechts € 15 voor het afleggen van dit examen. Het examen bestaat uit 50 vragen, waarvan er minimaal 41 goed beantwoord dienen te zijn.

Let wel: indien je tweemaal zakt voor het theorie examen zul je bij een erkende rijschool minimaal 12 uur theorieles dienen te nemen, waarvan je een getuigschrift dient te overhandigen bij de 3e poging.

Zonder het behalen van je theoretische rijbewijs kun je natuurlijk niet afrijden voor je praktijk examen, het is daardoor van groot belang om zo snel mogelijk in bezit te komen hiervan.

AUTOonderdelen24.BE

Theorie examen oefenen moeilijk?